Brännbollsyran

Studenter, studenter och åter studenter. Denna period i en människas liv kan vara en av de bästa. Man är ung men ändå vuxen, har frihet under ansvar och utbildar sig kanske till något som kan komma att förändra livet för alltid. Det är i dessa kretsar som arrangemang som Sola-stafetten, Chalmers-spexet och kortegen samt Brännbollsyran växer fram. Sedan 1974 har det spelats brännboll på fälten runt Umeås Universitet, och arrangemanget har växt i olika perioder. Sedan 1997 har brännbollsturneringen officiell VM-status. 

  • Brännbollsyran har funnits sedan 1974 
  • Turneringen, och numer festivalen, äger rum i slutet på juni varje år 
  • 2018 var det nästan 300 lag som ställde upp i turneringen 
  • Idag är Brännbollsyran en av Sveriges största musikfestivaler 

Turneringen som blev festival 

Studenternas årliga brännbollsturnering började att erbjuda fler än bara studenter att roa sig, spela brännboll och lyssna på musik. Snart hade Umeå blivit en viktig stad att besöka för festivalsugna ungdomar. Festivalen utvecklades och organisationen växte till det den är idag. Sedan 2013 har Brännbollsyran tagit allt mer plats, med stora artister på agendan. Under 2018 uppträdde exempelvis Zara Larson, Veronica Maggio och Tove Lo, vilket gav besökarna en härlig upplevelse under flera dagar. Vilka är det då som står bakom Brännbollsyran? 

David Arkhult är festivalgeneral, men givetvis är han inte ensam hjärna bakom verket. Det krävs alltid en handfull eldsjälar och ett helt gäng engagerade människor som tror och vill göra gott. David är dock mannen som bestämde sig för att lyfta Brännbollsyran till den musikfestival den är idag, och han jobbar ständigt med att hitta nya starka band och musiker att ställa på scenen. Ständig utveckling ger också nya line ups, och de som var huvudnumret för tre år sedan är kanske inte aktuella idag. 

Från sport till musik 

När David Arkhult tog över rodret för Brännbollsyran 2013, var det ett studentarrangemang med potential. David hade lärt känna många i musikbranschen via tidigare jobb med internet och TV, och valde därför att satsa helhjärtat. Brännbollsyran kombinerar idag ett VM-klassat sportupplägg med att vara en av Sveriges största musikfestivaler. Det ena förtar inte det andra, säger David som istället har riktat in sig på att från scratch utveckla en helt ny festival. Festivalen kommer att ha ungefär samma tema, och satsar nu på Helsingborg. 

Även här är det den givande kombinationen musikupplevelser och sportiga aktiviteter som utgör det vinnande konceptet. Davids utveckling av Brännbollsyran i Umeå har gjort att även brännbollsturneringen har tagit ny fart och utvecklats. Närmare 300 lag anmälde sig och spelade i 2018 års turnering. Varje lag har 8-12 spelare, och fler därtill som hejar på sitt lag. En fantastisk grund till en grym festivalhelg. 2019 var festivalen större än någonsin, då de sista dagarna i maj, även innebar en extra röd dag. 

Att spela turneringen Brännbollsyran 

Att samla ihop ett lag för att delta i turneringen är inte alltid så lätt, mellan 8-12 spelare ska med. Minst två tjejer respektive minst två killar i varje lag. Samtidigt har studentkänslan fått vara kvar, och turneringen välkomnar alla som vill vara med, med moroten att det kan vara din enda chans att spela i ett VM. IKSU, Umeåstudenternas stora idrottsförening, är det som står bakom den idrottsliga delen av Brännbollsyran. De har bland annat tagit fram ett tävlingsregelverk, vilket numer används officiellt.