Lollapalooza

Lollapalooza är en musikfestival som grundades redan 1991 av frontfiguren i Jane’s Addiction, Perry Farrell. Festivalen är baserad i Chicago vid Grant Park. Lollapalooza blev en årlig tillställning fram till 1997, då festivalen fick lägga ner. Farrell försökte 2003 att ta tillbaka festivalen men fick lägga ner året efter. 2005 kom andra försöket till en återupplevelse av Lollapalooza, denna gång med succé. Festivalen har idag akter som inkluderar men är inte begränsade till alternativ rock, heavy metal, punk rock, hiphop och elektronisk musik. Cirka 160 000 människor besöker festivalen varje år. 

  • Var en årlig festival från 1991 – 1997 
  • Återupplivas först 2003, och sedan igen 2005 och är en årlig festival 
  • Har cirka 160 000 besökare varje år 

Succé och nedfall 

Det var alternativ rocks explosiva popularitet som drev Lollapalooza framåt i början av 1990-talet. Festivalen som hölls 1992 och 1993 innehöll överväldigande akter ifrån genrerna grunge och alternativt, även en eller två rapartister. Standard aktiviteter på en punk rock show som ”moshpits” och ”crowd surfing” blev även ritualer på Lollapalooza. 1996 ville Perry Farrell fokusera på ett nytt festivalprojekt ENIT, och valde att inte vara med på Lollapalooza längre. Festivalens själ lämnade. Detta tillsammans med artistbokningar som inte stämde med festivalens image var tyvärr början till slutet. 

År 1997 tog alternativ rocks era slut och även Lollapalooza. 2003 försökte Farrell att skapa en ny Lollapalooza turné. Från juli till augusti besökte dem 30 städer. Men troligen på grund av för höga biljettpriser blev festivalen nedlagd igen 2004. Men detta var inte slutet. Farrell började ett samarbete med Capital Sports & Entertainment för att kunna dra igång Lollapalooza igen. CSE, Farrell and the William Morris Agency, tillsammans med Charles Attal Presents återupplivades Lollapalooza som en tvådagars-festival i Chicago vid Grant Park. Med 65 000 gäster räknades festivalen som en succé. 

Turnerande festival 

2010 meddelade Lollapalooza att deras festival skulle debutera utanför USA. 2011 landade festivalen i Chiles huvudstad Santiago och pågick från den 2:e april till den 3:e april. Året efter blev det en brasiliansk version av festivalen i Sao Paulo från den 7 – 8 april 2012. Den sydamerikanska turnén fortsatte 2013 i Buenos Aires. Men 2014 bestämdes det att festivalen skulle expanderas till Europa och 2015 landade Lollapalooza i Berlin, Tyskland med artister som bland annat Sam Smith, Wolf Alice, James Bay Deichkid, Kygo och Robin Schulz. 

2017 expanderade sig festivalen till den andra europeiska staden som blev Paris, Frankrike och bjöd på artister som exempelvis The Weekend, The Roots, Imagine Dragons, Red Hot Chili Peppers, Lana del Rey, Alan Walker och The Hives. 2018 började festivalen den 16:e mars i Argentina där den varade till den 18: e. Sedan flyttade den vidare till Chilé, Brasilien, Frankrike, Chicago och avslutade i Berlin den 8-9:e september. 2019 expanderar även festivalen till Stockholm Sverige och kommer att hållas vid Gärdet den 28–30 juni. 

Lollapalooza till Sverige 

Lollapalooza kommer till Stockholm, Gärdet den 28 – 30 juni. Med sig har dem en line up som passar alla sorters musiksmaker. Artister som Foo Fighters, Travis Scott, Grange The Rapper, Lana Del Rey, Laleh, Billie Eilish, Bring Me The Horizon, Greta Van Fleet, Alan Walker, Halestorm, Smith & Thell och många fler. Lollapalooza representerar många musikgenrer som tilltalar stora folkmassor. Ta en titt in på deras hemsida, för att kolla in fler artister. Lollapalooza är något du definitivt inte vill missa i sommar!