Peace & Love

Peace & Love är en musikfestival som har arrangerats sommartid i Borlänge sedan år 1999. Mellan åren 2009 och 2012 var festivalen Sveriges allra största festival. Peace & Love har haft besök av några av de mest populära artisterna, såväl svenska som internationella. Festivalen drabbades dock av ekonomiska problem och upplaga år 2013 ställdes in. Redan året därpå var de dock tillbaka med förnyade krafter. Ursprungstanken med eventet var att verka mot våld och främlingsfientlighet, medan festivalen på senare år fokuserar på att sprida positivitet och gemenskap i allmänhet.

  • Grundades år 1999 och arbetade starkt mot främlingsfientlighet och våld 
  • Festivalens storhetstid var mellan 2009-2012 

Artister, band och andra uppträdanden 

Peace & Love grundades som en ideell förening, helt politiskt och religiöst obunden. Festivalen har genom åren främst varit känd för sin musikunderhållning och de hundratals akter som uppträtt under de många dagarna. Peace & Love har även funnits som arrangemang utomlands. Festivalen har dock redan från start alltid haft en ambition att erbjuda mer underhållning än bara musik. Genom åren har besökare därför kunnat njuta av allt från stand up till performance-akter, debatter, poesi, nycirkus, föreläsningar, yoga och skateboarduppvisningar på festivalområdet. 

När det gäller band och artister som uppträtt på Peace & Love är några av de internationellt största artisterna bland annat Patti Smith, Sex Pistols, Mötley Crue, Bob Dylan, Rihanna, Jay-Z, Lilly Allen, Bad Religion, Alice Cooper, Iggy & The Stooges, Hanoi Rocks, John Fogerty, The Strokes och Mumford & Sons. Några av de svenska artister som besökt festivalen är Håkan Hellström, Lykke Li, Mando Diao, Kent, Thåström, Lars Winnerbäck, Skurkarna och Sugarplum Fairy. Den senaste är den akt som förärat festivalen med sin närvaro allra flest gånger. 

Peace & Love utomlands 

Det intressanta med Peace & Love är att festivalen även har hållit i arrangemang utanför Sveriges gränser. Detta är något som är unikt för en svensk musikfestival och arrangemangen har hållits på flera olika platser i världen. År 2008 hölls den första festivalen utomlands, och valet föll på Conchalí i Chile. Temat för festivalen varierade under festivaldagarna och föreläsare och artister kom från såväl Chile som Sverige. Exempel på svenska föreläsare och akter var Miss Li, Mando Diao, Advance Patrol och Elias Åkesson. 

Året därpå tog sig Peace & Love till Austin i Texas, USA, där man blev en del av Roky Ericksons festival. Roky hade själv uppträtt på Peace & Love i Borlänge år 2008 och bjöd därefter in festivalen till sin egna Ice Cream Social. Peace & Love kom att besöka Austin även år 2010 och 2011. Några av artisterna som uppträdde i USA var Hanna Turi, Miss Li och The Tallest Man on Earth. Peace & Love besökte också Kuba 2011, med både svenska och kubanska akter. Några av de svenska artisterna var Familjen och Timbuktu. 

Ekonomiska problem och nuvarande status 

Trots att Peace & Love blev en allt populärare festival, som stadigt sålde över 20 000 biljetter, och som mest hade 50 000 besökare, uppstod ekonomiska problem omkring år 2011. Detta gjorde att det blev allt färre akter och inte lika stora artister som tidigare. Besökarantalet minskade och festivalen gick i konkurs år 2013. Peace & Love återuppstod dock redan året därpå, men som för många andra musikfestivaler når inte besökarantalet upp till storhetstiden i början av 2000-talet. I dagsläget har festivalen omkring 20 000 besökare, och år 2019 firar festivalen tjugoårsjubileum.