Sweden Rock

Sweden Rock Festival är en av Sveriges största musikfestivaler och inriktar sig mot genren hårdrock, precis som namnet på festivalen ger en hint om. Om du vill besöka festivalen måste du ta dig till Blekinge län, närmare bestämt till orten Norje utanför Sölvesborg. Festivalområdet är utomhus och varje år pågår festivalen i tre eller fyra dagar och går alltid av stapeln i början av juni månad. Besökarnas ålder brukar vanligen variera stort och det innebär att här hittar du något för alla som är intresserade av hårdrock.

  • Sweden Rock är en hårdrocksfestival 
  • Festivalen ligger utanför Sölvesborg, i Norje 

Besökare 

Antalet besökare är stadigt många på Sweden Rock och de var år 2008 och år 2013 den största festivalen i Sverige sett till antal besökare. Området som tillhör Sweden Rock kan ta in över 30 000 besökare. År 2008 när festivalen var störst i Sverige hade de sin högsta publiksiffra någonsin med otroliga 33 200 besökare per dag. Festivalen blev då historisk som den största svenska musikfestivalen någonsin genom historien. På senare år har Peace & Love och Bråvalla-festivalen båda slagit Sweden Rocks rekord. 

Sweden Rock grundades av Ingolf Persson från Kyrkhult och han anordnade sin första festival år 1981 i en ishall i Olofström. Nästa plats för festivalen blev på dansplatsen lyktan i Vilshult. I Vilshult utspelades musikfestivalen under en hel dag och kallades på denna tiden för Rock & Bluesfestivalen. Artisterna som medverkade i Vilshult var bland annat Sky High, Bo Wilson Band och Sam Mitchell. År 1992 flyttade Ingolf Person festivalen vidare till Olofström och döptes i samma veva om till Sommarfestivalen. 

Sommarfestivalen blev Sweden Rock 

Sommarfestivalen hade redan under sitt första år stora artister att erbjuda till gästerna, exempelvis Nazareth och skotska Wishbone Ash. Andra året i Olofström blev festivalen en två dagar lång fest istället för endast en dag och förflyttades till närliggande Karlshamn. Namnet behölls fram till år 1995 då de bytte från Sommarfestivalen till Karlshamn Rock Festival och det nya namnet bestod i ytterligare fyra år. År 1998 döptes festivalen om till Sweden Rock och samma år var det även andra året som festivalen hölls på dagens spelplats i Norje. 

När festivalen bytte namn till Sweden Rock börjades även en starkare inriktning mot hårdrocken att märkas av, men vi kunde ändå fortsatt få se en härlig bredd på artisterna. Både då och nu kan du som åhörare njuta av musik från blues till black metal. Just det breda musikutbudet är en stark faktor till att festivalen har varit populär i många år, det är många trogna besökare hos Sweden Rock. År 2001 blev upplägget på festivalen som vi känner igen den idag. 

Att besöka Sweden Rock 

Om du är intresserad av att besöka Sweden Rock kan du besöka deras hemsida för att ta reda på all nyttig information gällande biljetter, priser, artister och datum. På hemsidan finner du även förslag på boende i närheten då festivalen i sig inte arrangerar någon camping eller liknande. Du kan också enkelt läsa dig till hur du skall hitta till festivalområdet samt nyttig information om lokala färdsätt för de tillresta besökarna. Festivalen är mycket välordnad och är verkligen värt ett besök för den festivalsugne!