Uppsala Reggae Festival

Reggae är en skön och cool musikstil med kända musiker som Bob Marley, Jimmy Cliff och vår svenska stjärna Kapten Röd i spetsen. Uppsala en är ungdomlig studentstad som gärna hänger med i reggaespåret. Uppsala och reggae tillsammans blir alltså en bra kombination. Vid Fyrishov i Uppsala anordnar arrangören Harambe AB en festival i reggaestil och det är faktiskt den största reggaefestivalen som anordnas i hela Skandinavien. Uppsala Reggae Festival håller till utomhus och arrangerades för första gången år 2001. 

  • Utomhusfestival med reaggemusik 
  • Största reaggefestivalen i Skandinavien 

Värdegrunderna är spikade 

Reggaefestivalen i Uppsala har en fin värdegrund som de stolt visar fram, både för sig själva samt för gäster och besökande. Värdegrunden genomsyrar hela festivalen och några av nyckelorden är fokus på besökarna, ödmjukhet, samhörighet, säkerhet, trivsel och noll tolerans mot narkotika. Det känns enkelt att dra kopplingen till reggaekulturens budskap om kärlek och fred. Denna nolltolerans gäller även mot sexuella trakasserier – det är oacceptabelt med tafsning och andra trakasserier. Skulle dessa saker förekomma på festivalen blir det polisanmält direkt. 

Festivalen anordnas under sommaren och i år, 2019, hålls festivalen mellan 26 – 27 juli. Besökarna kan välja att köpa inträde för en dag eller för båda dagarna på en gång. Det är vanligt att tillresta festivalbesökare köper ett tvådagarspass direkt medan de lokala besökarna ofta brukar köpa endagspass baserat på vilka artister som ska spela. När du ska boka biljetter till Uppsala Reggae Festival är ett tips att kika på artistschemat innan. På så sätt riskerar du inte att missa någon höjdpunkt. 

Artister från hela världen 

Artisterna som gästat festivalen under åren har varit många. Det har kommit artister hela vägen från Jamaica för att spela på festivalen, exempelvis Black Uhuru, Barrington Levy och The Gladiators. Några andra internationella stjärnor som gästat festivalen är Sean Paul och Shaggy. Självklart har även svenska reaggeartister spelat på festivalen. År 2001 var besökarantalet på fjuttiga 1800 och då erbjöds det 4 artister. Sex år senare, 2007, var besökarantalet uppe i 23 000 och antalet artister var 51. Vi kan alltså konstatera att festivalen ökade i intresse rätt snabbt. 

De två första festivalerna som hölls år 2001 och år 2002 i Uppsala var endast en dag, men från 2003 arrangerades en tvådagarsfestival. Några av artisterna år 2003 var tyska Gentleman, det svenska reggaebandet Ital Skurk och Peps Persson. Mellan år 2006 till år 2010 hölls festivalen över tre dagar. Festivalen flyttade år 2012 (till 2016) och hölls då i Furuvik, under dessa år kallades festivalen för Furuvik Reggaefestival. Några svenska artister som gästat festivalen är Timbuktu, Kalle Baah, Labyrint och Partiet. 

Tält hör till 

När du besöker festivaler under sommaren hör det nästan till att campa med tält. Denna festival är inget undantag och du kan enkelt ta med tältet för några dagars festligheter. På Uppsala Reggae Festivals hemsida kan du läsa om deras tips på boendelösningar samt hjälpsam information om parkering och biljetter. På festivalområdet kan du, utöver att stå och gunga i publikhavet, även köpa mat på någon av de serveringar som erbjuds. På denna underbara sommarfestival finns allt för en lyckad festivalupplevelse.