Way Out West

Way Out West är en festival som arrangeras av Luger, i augusti varje år. Den har funnits sedan 2007 och äger rum i Slottsskogen i centrala Göteborg. Ända sedan starten har den varit omåttligt populär och lockat besökare från hela Sverige, men också från andra länder. Giganter som Neil Young, Kanye West, Prince och Kraftwerk har alla spelat på festivalen. Förutom musik från mängder av artister kan du ta del av god mat, och på senare år även film och poesi där. Följande scener finns: 

  • Flamingo (stora scenen) 
  • Azalea (mellanstora scenen) 
  • Linnétältet (lilla scenen) 
  • Spelningar på olika klubbar i staden 

För vem passar festivalen? 

Festivalen Way Out West har något för alla. Sedan starten har de valt att erbjuda ett brett musikprogram bestående av akter från genrer som pop/rock, singer-songwriter, hiphop, r’n’b, folkmusik, elektronisk musik och mer därtill. På själva festivalområdet spelar de större bokningarna, men runtom på stadens klubbar och andra arenor spelar mindre och ofta nyare band. Några exempel på sådana arenor är Pustervik, Bananpiren, Folkteatern och Annedalskyrkan, men exakt var artisterna och banden spelar kan variera lite från år till år. 

I och med att Way Out West har satsat på mer saker än musik, däribland poesi, filmvisningar, tävlingar och konst, finns det mycket att underhålla dig med om inget band som faller dig i smaken spelar för tillfället. I och med att det är en stadsfestival utan möjlighet till övernattning på området är Way Out West dessutom ett utmärkt val för dig som vill slippa för mycket lera, konservmat och den i övrigt klassiska festivalatmosfären. Du kan istället hyra en lägenhet eller ett rum, på hotell eller vandrarhem i närheten. 

Way Out West 2007-2018 

Den första upplagan av Way Out West arrangerades 2007. Då såldes 18 000 biljetter och några av de främsta dragplåstren var Kanye West, The Pogues, The Hives, Primal Scream och Erykah Badu. Året därpå såldes 24 000. Några av de akter festivalen kunde skryta med mellan 2008 och 2010 var Neil Young, Broder Daniel, Robyn, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Nas och Håkan Hellström. För en så pass ny festival är det sannerligen inga dåliga bokningar, vilket gjorde att Way Out West snabbt hamnade på kartan. 

Under 2012 satte Way Out West biljettrekord, då samtliga 27 000 biljetter sålde slut. Några av anledningarna till detta var bokningar som Kraftwerk och Blur. Det här året valde även festivalen att vara helt vegetarisk för första gången. Trots att Way Out West har funnits i över tio år har framgångssagan ännu inte tagit slut. Sedan 2012 har bland annat stora akter som Outkast, Kendrick Lamar, Queens of the Stone Age, Patti Smith, Morrissey, Lana Del Rey och Arcade Fire spelat på de många scenerna. 

Way Out West 2019 

Under 2019 hålls den 13:e upplagan av Way Out West, och i vanlig ordning har de lyckats boka många intressanta artister och band från olika genrer. Några exempel på vilka du kan se i år är det omåttligt populära stjärnskottet Cardi B, legenderna i The Cure, ännu en gång Erykah Badu, samt r’n’b-stjärnan (och tillika Beyoncés lillasyster) Solange. Det ska visas ett antal filmer under festivaldagarna och i vanlig ordning spelar vissa av akterna på Stay Out West (klubbscenen). Bland dessa akter återfinns till exempel Yung Lean, Deportees och Miriam Bryant.